İlaç Takip Sistemi, tüm dünyada uygulanan track & trace sistemlerini bir adım ileriye taşıyarak, ilaç piyasasını takip etmek, ilaç ve hasta güvenliği sağlamak amacıyla geliştirilmiş 2 aşamalı bir sistemdir.

  • 2009İlaç Takip Sistemi Genelgesi yayınlandı

    T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün 2009/84 sayılı genelgesinde; 181 sayılı “Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”de Bakanlığımıza “ilaç güvenliliğinin sağlanması” görevi verilmiştir. Bu amaçla, adı geçen kanunun 2 nci maddesi (d) fıkrası ve 11 inci maddesi (c) fıkrasına dayanılarak, ilaçların izlenebilirliğinin sağlanması için 02 Şubat 2008 tarihinde “Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği”nde yapılan bir değişiklikle ürünler üzerinden kupür kaldırılmış, yerine “karekod” adıyla yeni bir tanımlayıcı konulmuştur. Ocak 2010 yılına kadar da Türkiye’de üretilen ve ithal edilen herhangi bir ilaç üretildiği an ambalaj üzerinde karekod uygulaması zorunlu hale getirilerek ilaç takibi yapılması planlanmıştır” ifadeleri belirtilmiştir.
  • 2010İlk İTS kurum bünyesinde geliştirildi

    Karekod teknolojisi kullanılarak kurum tarafından geliştirilen İlaç Takip Sistemi yazılımının ilk versiyonu pilot olarak hayata geçirilmiştir. Belirlenen pilot bölge ve eczanelerde uygulamada sınırlı sayıda işlem yapılmış sistemin hayata geçirilebileceği görülmüştür.
  • Mayıs 2010Faz-1 hayata geçirildi

    Faz-1 aşamasında üretici – depo – eczane döngüsü içerisinde bildirimlerin tamamı yapılmasa da, ilaçlar işlem görebilmektedir. İlaçların tedarik zincirine giriş ve hastalara ulaşma aşamaları tamamen kontrol altına alınmış depoların sisteme dahil olmaları mecburi değil opsiyonel olarak bırakılmıştır.
  • 2011Faz-2 hayata geçirildi

    Faz-2 aşamasında, depoların da sisteme katılmasıyla beraber ürünle ilgili yapılan her işlem kayıt altına alınmaktadır. Bu sistemle birlikte satışı yapılan her kutu ilacın gönderildiği yer, satış tarihi gibi bilgiler sisteme kaydedilmekte ve doğrulama yapılabilmektedir.
  • 2012TİGA İlaç Takip Sistemi tüm ülkede yayına alındı.

    Kurum bünyesinde geliştirilen temel işlevlere sahip İlaç Takip Sistemi, daha profesyonel halde devam etmesi ve kurum bünyesinde yaşanan aksaklıkların ortadan kaldırılması için yazılım sektöründe önemli bir rol oynayan Tiga Bilgi Teknolojileri A.Ş. tarafından yeniden tasarlanarak, uluslararası standartlarda sıfırdan geliştirilmiş ve Tiga İlaç takip Sistemi olarak yayına alınmıştır.
  • 2014İlaç Takip Sistemi Mobil Uygulaması

    İlaç Takip Sistemi artık akıllı cep telefonları üzerinden de hizmet vermeye başladı. Halk sağlığını korumak, sahte ilacın önüne geçebilmek, Türkiye'deki her ilacın takibini yapabilmek için Sağlık Bakanlığınca kullanılan ''İlaç Takip Sistemi''nin mobil uygulamasına artık vatandaşlar da cep telefonları üzerinden ulaşmaya başladılar.
  • 2016WSIS Ödülü

    Tiga Bilgi Teknolojileri A.Ş. tarafından geliştirilen İlaç Takip Sistemi, WSIS ( World Summit on the Information Society) tarafından dünya genelinde e-sağlık alanında en iyi 5 projeden biri seçildi.
  • 2017İlk İhracat Gerçekleşti

    Dünyada ilk kez ülkemizde hayata geçen ilaç takip sistemi, 2010 yılından bu yana başarılı bir şekilde hizmet vermektedir. Türkiye’de güvenilir ilaç temini ve maddi tasarruf konusunda elde edilen başarılar ilaç takip sistemini uluslararası örnek bir proje haline getirdi. Uzun bir süredir ilaç takip sisteminin diğer ülkelere ihraç edilmesi için yapılan çalışmalar nihayet ilk meyvesini verdi. Suudi Arabistan İlaç ve Gıda Kurumu ile sözleşme imzalanarak çalışmalara başlandı.