Türkiye ve Dünyadaki İlaç Takip Sistemleri
6 Kasım 20178. Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörleri Değerlendirme Toplantıları
21 Kasım 2017İlaç güvenliğini sağlamak ve geliştirmek için hangi kurumların izleme ve takip teknolojilerinin kullanması gerektiği belirlenmelidir. Hataları katkıda bulunabilecek sistem problemleri giderilmeli ve hasta güvenliği sağlanmalıdır. İlaç ve hasta güvenliğinin sağlanabilmesi için öncelikle ilaçların üretim aşamasında tanımlanması ve son kullanıcıya ulaşana kadar her adımda takip edilmesi gerekmektedir.
İlaçların tanımlayıcı bilgilerinin olması ve tedarik zinciri boyunca tüm paydaşların bu bilgiye ulaşabilir olması ilaç ve hasta güvenliğinin sağlanmasında çok büyük bir rol oynamaktadır.
Otomatik olarak yapılacak ilaç tanımlama işlemi bir ilacın diğer ilaçlarla karıştırılmasını engelleyecek ve insan hatası etkenini ortadan kaldıracaktır.
Yukarıdaki şemada görüldüğü üzere üretim ve taşıma aşamalarında ürünleri tanımlamak için kullanılan, uluslararası bir kuruluş olan GS1 tarafından belirlenmiş standartlara uygun GTIN ve SSCC numaraları vardır. İlaçların üretimi, taşıması ve dağıtılmasından sorumlu birimlerin ise GLN (Global Location Number)’leri vardır.
Bu numaralarla çalışan bir takip sistemi kurulduğunda anlık olarak bir ilacın nerede olduğu izlenebilmekte ve son kullanıcıya ulaşana kadar attığı adımlar kayıt altına alınabilmektedir.