Sahte İlaçlar: ABD’deki Gelişmeler
25 Eylül 2017Pakmedica Medikal Sağlık Fuarı
8 Ekim 2017Güvenilir bir serileştirme, etiketleme ve takip sistemi, ilaç üreticileri için küresel bir problem olan sahte ilaç ticaretinin sonunu getirebilir.
Sahte ilaçlara karşı korunmanın ön şartı, bir kutu ilaç için bütün üretim verilerini (GTIN, son kullanma tarihi, parti numarası) veren bir barkod (2d data matrix) üretilmesidir. Bu ayırıcı işaretleme ile bir birim ilacın özgünlüğü ve bütünlüğü sağlanır böylece üretici, ilacın müdahaleden korunmasını garanti altına almış olur.
İzlenebilirlik, güvenli ilaçlar için temel bir ihtiyaçtır ve tüketicinin ilaca olan güvenini arttırır.
Reçeteli ilaçlarla ilgili tüketici korumak için hali hazırda yayınlanmış küresel bir standart bulunmamaktadır. Bugüne kadar ilaç güvenliği uygulamaları ülkelerin ayrı ayrı başlattığı girişimler bulunmaktadır. Bu konuda öncü kabul edilen Türkiye, 2010 yılından beri, tüm tedarik zincirinin kontrolünü sağlamaktadır.
Brezilya, Çin, Güney Kore ve ABD ise tüketicilere daha fazla koruma sağlayacak ilaçlarla ilgili belirli yasaları yürürlüğe sokmuştur. Dünyanın geri kalanındaki ülkelerin çoğu belli bir tarihte tamamlanmak üzere çalışmalar başlatmış ve yasal düzenlemeleri yapmaya başlamıştır.
2011/62/EU Direktifi ile Avrupa Birliği, insan hayatını tehdit eden sahte ilaç üretimi ve satışına karşı başlattığı savaşı kazanmaya bir adım daha yaklaşmıştır.
2011/62/EU Direktifi, gelecekte, tüm reçeteli ilaçların güvenlik etiketlerinin olmasını ve tüm tedarik zinciri boyunca takip edilmesini sağlayacak düzenlemeleri içeriyor. Bu direktif, tüm paydaşların verilen son tarihe kadar düzenlemeleri yapmasını zorunlu kılmaktadır. Böylece sahte ilaçlar dolaşıma girmeden engellenebilecek, hali hazırda dolaşıma girmiş sahte ilaçlar ise kolayca tespit edilip sistemden çıkarılabilecektir.