İlaç Takip Çözümlerinin Getirileri ve Karşısındaki Engeller
29 Aralık 2017Türkiye İlaç Pazarı Ocak-Haziran 2017 Raporu
12 Ocak 2018Yakın zamana kadar, çoğu ilaç üreticisi, lot düzeyinde izlenebilirlik ve serileştirme uyumluluk zorunluluklarını yerine getirmeye yoğunlaşmıştı. Fakat önümüzdeki 2018-2019 yılları içinde, distribütör ve dağıtıcılar da dahil olmak üzere tedarik zincirinin her birimini etkileyecek bir son teslim tarihi bulunmaktadır. Bu son teslim tarihi, tüm üreticilerin, distribütörlerin ve alt dağıtıcıların (eczaneler) serileştirmeye dahil olmasının zorunlu olduğu tarihtir. Bu gerçekleştiğinde, imalatçıların serileştirme yöntemlerinde olgunlaşması ve uygulanan çözümlerin uzun vadeli değerine odaklanmaları gerekmektedir.
KPMG’nin yaptığı bir anketin sonuçlarına göre; katılan imalatçıların %70’inden fazlası, serileştirme verilerinin mevcut iş süreçlerini değiştirme potansiyeline sahip olduğuna karar verdiklerinden bu fikri kabul ediyor ve uygulamaya koyuyor. Anket katılımcılarından büyük yatırımlar yapmış olanlar için serileştirme sonra yüksek miktarda fayda sağlanacağı bilincinin diğerlerine göre daha gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz.
Yine aynı anketin diğer sonuçlarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
- Ankete katılanların %100’ü serileştirme altyapısı için kurumsal IT çözümlerini uygulamayı planlıyor, %76’sı planlarını gerçekleştirmiş durumda.
- Katılımcıların% 72’si siparişlerle ve müşterilere gönderilen ürün seri numaraları arasındaki ilişkiyi kurmak için seri numarası takip ve izleme işlemini yapabiliyor veya yapmayı planlıyor.
- %86’sı serileştirme olanaklarını genişleterek, veri toplama sistemlerini iç ve dış tedarikçileri de kapsayacak şekilde düzenlemeye başlıyorlar.
- %76’sı serileştirmeden edindikleri verilerle iş akışlarını geliştirme çalışmaları yapmakta veya yapmayı planlıyor.
- %48’i toplama projelerini tamamlamış durumda fakat yapılan yorumlarda bu grubun çoğunluğunun gönüllü olarak değilde piyasa gerekliliklerini gerçekleştirmek için yaptığını görüyoruz.
- Katılımcıların %29’u ise serileştirmeden elde edilen verilerin hiçbirini iş geliştirme planlarında kullanmayacaklarını belirtiyorlar.
Katılımcılar, belirli alanlarda değer yaratmanın ileriye dönük olarak çok büyük potansiyelini gördüklerini belirtmişler. Katılımcıların yarıdan fazlası (%52), kredi hesaplamasını ve yönlendirme denetimini, en üst örgütsel öncelikler olarak görüyor ve bu yönde plan yapıyorlar.