Farmakovijilans Nedir?
15 Aralık 2017İlaç Takip Çözümlerinin Getirileri ve Karşısındaki Engeller
29 Aralık 201714 Kasım 2017 tarihinde, Japon Otsuka Pharmaceuticals Co. firmasının ürettiği, içinde yerleşik dijital takip cihazına sahip ve hap şeklinde olan psikiyatrik tedavi sistemi ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylandı. Abilify MyCite adı verilen bu ilacın etken maddesi olan aripiprazol, şizofreni ve bipolar gibi psikiyatrik rahatsızlıkları olan hastaların tedavi süreçlerinde kullanımaktadır.
14 Kasım 2017’de yayınlanan bu haberden sonra bu yöntemin Türkiye’ye gelip gelmeyeceği düşüncesi ortaya çıkmaktadır. Japonya’nın en köklü ilaç firmalarından Otsuka Pharmaceuticals Co., Abdi İbrahim İlaç firması ile 2012 yılında bir araya gelerek Abdi İbrahim Otsuka olarak birleşmişlerdir. Abilify MyCite’ı üreten firma Otsuka Pharmaceuticals olduğu için, üretilen bu yeni yöntemin ilerleyen dönemlerde ülkemize gelip gelmeyeceği şu anda bir soru olarak akıllarda yer almaktadır.
Ülkemizde de ciddi oranlarda antidepresan ve antipsikotik ilaç tüketimi vardır. Ajans Press’in 2017 yılı Haziran ayında yaptığı medya analizine göre Türkiye’de antipsikotik tüketimi son 5 yılda 7 milyon 201 bin kutudan 12 milyon 158 bin kutuya çıktmıştır, ancak bu ilaçların ne kadar düzenli kullanıldığı bilinmemektedir.
Otsuka Pharmaceuticals Co.’nun geliştirdiği bu yeni sistem ile ilaç kullanımı takip edilmesi gereken hastalar için izlenebilirlik sağlanabilir, belirlenen hasta yakınlarına ve doktorlarına ilaç kullanım bildirimi yapılabilir.
İzlenebilirlik açısından son derece önemli olan bu sistem sayesinde bu tür ilaç kullanımlarının düzene gireceği ve hastaların tedaviye daha çabuk cevap vereceği düşünülmektedir. Sistem nasıl çalışmaktadır? Geliştirilen bu hapın içinde mide sıvısı ile temas edilince sindirilebilir bir sensör bulunmaktadır. Diğer taraftan da hastanın gövdesine yerleştirilen bir bant bulunmaktadır. Bu ilaç mide sıvısı ile temasa geçtiğinde hastanın üzerindeki banda bir sinyal gidiyor, bu sinyaldeki bilgiler de geliştirilen mobil uygulama üzerinden görülebiliyor. Dolayısıyla, hastanın doktoru ve yakınları hastanın ilaç kullanım durumunu bu uygulama ile takip edebiliyor.