İlaç Sektörü Fırsatları ve Gelecek Vizyonu Kongresi
15 Kasım 2016Türkiye’de Sağlık Hizmetleri
4 Eylül 2017Dünyanın en büyük Sağlık Bilgi Sistemleri, Sağlık Bilişimi konferansı ve fuarı HIMSS Conference & Exhibition 2017, 19-23 Şubat tarihleri arasında Orlando-Florida / ABD’de gerçekleşti. Konferansta; Ulusal Sağlık Sistemi Projesi, İlaç Takip Sistemi ve Evde Bakım Sistemi olmak üzere geliştirdiğimiz üç sistemi tanıttık.
45 bin sağlık bilişimi profesyonelinin ziyaret ettiği ve aralarında uluslararası yatırımcıların da bulunduğu bin 200 firma ve kuruluşun stand açtığı etkinlikte firmamız, geleceğin bilgi teknolojilerine yön verme amacı ile sürdürdüğü projeleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Fuarda tanıtma fırsatı bulduğumuz projelerimiz arasında;
İlaç Takip Sistemi
Dünyada ilk kez Türkiye’de TİGA Bilgi Teknolojileri A.Ş. tarafından Sağlık Bakanlığı için uygulanan İlaç Takip Sistemi (İTS), kullanıma sunulan ilaçların üretim/ithalat safhasından hastaya ulaşana kadar bütün süreçlerini takip edebilme ve denetleyebilme olanağı sağlamıştır. Sistem, PwC tarafından bu alanda farklı çözümler uygulayan yaklaşık 20 ülke karşılaştırılmış ve İTS “En İyi Uygulama” olarak raporlanmıştır. Günlük 100 milyon hareketin takip edildiği sistemin sağladığı tasarruf tutarı Sağlık Bakanlığı 2010 yılı verilerine göre yıllık 1 milyar TL’nin üstündedir. İTS, 2016 yılı WSIS ödülleri kapsamında Birleşmiş Milletler tarafından e-sağlık alanında en iyi 5 proje kategorisinde WSİS Championship ödülüne layık görülmüştür. TİGA, 2010 yılından beri hizmet vermekte olan İlaç Takip Sistemi Projesinin geliştiricisi ve Fikri Mülkiyet Haklarına sahiptir.
Ulusal Sağlık Sistemi Projesi
Sağlık Bakanlığı için uygulanan Ulusal Sağlık Sistemi Projesi (USS) ile 80 milyon vatandaşın hasta, reçete, muayene, laboratuvar sonuç ve fatura bilgilerini içeren günlük 100 milyonu bulan sağlık verileri toplanarak işlenmekte ve yetkisi dahilinde kurumlarla paylaşılmaktadır. Projeye bağlı E-Nabız web ve mobil uygulaması aracılığıyla da her vatandaşın kendi verilerini görebilmesi olanağı sağlanarak 4 milyonu aşan E-Nabız kullanıcısına hizmet verilmektedir.
Evde Bakım Sistemi
Bir AR-GE projesi olan TÜBİTAK destekli, AB komisyonu H2020 eşik üstü ödülü alan Evde Bakım Sistemi (EBASİS), Hacettepe Üniversitesi Ergoterapi Bölümü danışmanlığında yürütülmekte ve bu proje ile yaşlılar veya fizik tedavi ihtiyacı olan hastaların günlük faaliyetlerinin takibi ve analizi yapılmaktadır. Uzman hekimler gözetiminde sanal rehabilitasyon gerçekleştirebilen sistemde takılabilir herhangi bir aparata ihtiyaç olmaksızın derinlik sensörü aracılığıyla nabız ölçümü ve hareket takibi yapılabilmektedir. Sistemin acil durum algılama özelliği sayesinde kişinin düşerek hareketsiz kalması veya nabzının aşırı yavaşlaması durumlarında en yakın sağlık kuruluşu veya hasta yakını bilgilendirilmekte böylelikle hasta veya yaşlıların evlerinde güvenle vakit geçirmelerinin sağlanması hedeflenmektedir.