Standart Altı ve Sahte İlaçların Yayılma Sebepleri
6 Mart 20182018 Dünya Serileştirme Haritası
6 Nisan 2018Standart altı ve sahte ilaçlar, insanların sağlığını her yerde tehdit etmektedir. Tedarik zincirlerinin karmaşıklığı ve küreselleşmenin yarattığı sistem açıklarının sürekli artması sebebiyle, eğer bir çözüm bulunmazsa, bu problem sürekli büyüyecektir.
Devletlerin ve sağlık örgütlerinin misyonu standart altı ilaçların üretimini ve satışını önlemek, tedarik zincirlerindeki taklit ilaçları tespit etmek için bir sistem uygulamak ve hasta güvenliğini sağlamak olmalıdır. Ayrıca tedarik zincirlerinin temiz olduğundan emin olmak, her türlü olaya hızlı bir şekilde yanıt vermek ve sahte ve standart altı ilaç üreticileri ve satıcılarının yakalanarak ceza almasını sağlamak da görev tanımında olmalıdır.
Bu eylem sadece bakanlıklar, kamu ve özel sektör kuruluşları birlikte çalışıyorsa etkilidir. Örneğin; Sağlık yetkilileri gümrük ve emniyet kuvvetleriyle çalışmalı, ilaç firmaları yetkililerle bilgi paylaşmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü, sahte ve standart altı ilaçların tespiti ve piyasadan kaldırılması konusuna, Güvenlik ve Vijilans Birimi ve Temel Tıp ve Sağlık Ürünleri Bölümleri ile birçok yönden katkıda bulunmaktadır. Bu departmanlar, düzenleyici değişiklikleri destekleyerek, teknik kapasiteyi geliştirerek dünyanın her yerindeki güvenli ve kaliteli ilaçlara erişim sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu problemle savaşmak için sunulan çözümlerden biri, temiz ve iyi düzenlenmiş tedarik zincirleri sağlamak için ilaç takip sistemlerini kullanmaktır. Tüm dünya üzerinde kullanılması planlanan ve bu konuda regülasyonlar ve standartlar hazırlanan bu sistemlerle vaka raporları toplanabilecek, analizler yapılabilecek ve Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılarak farklı çözümler üretilebilecektir. Bu raporlar ve olaylara ait kanıtlarla, DSÖ Küresel Gözetim ve İzleme Sistemi, standart altı ve sahte ilaçların oluşturduğu halk sağlığı riskini en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için Dünya Sağlık Örgütü, üye ülkelerindeki bölgesel ve ulusal kuruluşları eğitmekte, sistem geliştirmekte, olayları en hızlı ve etkili şekilde araştırmakta ve bunlara yanıt vermektedir. DSÖ ayrıca standart altı ve sahte ilaçlarla ilgili raporların toplandığı küresel bir veritabanını geliştirmiştir. Bu veritabanı ile karar vericiler için kanıta dayalı önerilerde bulunabilmekte ve çözüme katkı sağlamaktadırlar.