Türkiye İlaç Piyasasında Dijital İlaçlar Kullanılabilecek mi?
22 Aralık 20172017 Serileştirme Trendleri
5 Ocak 2018İlaç takip ve izleme sistemleri gün geçtikçe ilaç piyasasında daha çok yer edinmektedir. Takip ve izleme sistemlerini kullanmanın en önemli getirisi üretim-satış kanallarında verimliliği arttırmak ve hırsızlık ve sahtecilik oranlarını azaltmaktır.
Verimliliğin Artması
Takip ve izleme sistemleri ile birlikte ilaç üreticileri için rakabeti destekleyen bir ortam oluşur. Sistemler tarafından elde edilen bilgilerle ilaç üretiminde satışları ve verimliliği arttıracak çalışmalar yapılabilmektedir.
Serileştirme ve İzlenebilirliğin Sağlanması
ABD ve AB’de serileştirmenin bir adım ötesine geçilerek Data Matrix, RFID ve QR kod kullanılarak takip ve izleme çözümleri geliştirilmeye başlanmıştır. Üretim–satış kanalları arasındaki ilaç akışı bu sistemlerle izlenebilmektedir. Yapılan düzenlemelerle şu anda zorunlu olmayan bu sistemlere, tüm ilaç üreticilerinin 2019 yılına kadar geçişi zorunlu hale getirilmiştir.
Sahte ve Kaçak İlaçlarla Savaş
İlaç üreticileri sahte ilaçlarla tek başlarına savaşamazlar. Takip ve izleme çözümlerine yapılacak yatırımlarla çok yüksek miktarlarda piyasa sürülen sahte ve kaçak ilaçlar belirlenebilir ve piyasa girmesi en başından engellenebilir.
İlaç takip sistemlerinin sahteciliğe ve kaçakçılığa son vermesinin yanında izlenebilirliği sağlaması ve elde edilen verilerle verimliliği arttırmasına rağmen günümüzde önüne çıkan engeller sebebiyle dünyanın her yerinde kullanılmaya başlanamamıştır.
Ortak Standartların Olmaması
En azından ulusal bir standardın belirlenememesi serileştirmenin ve dolayısıyla ilaç izleme ve takip çözümlerinin uygulanmasında en büyük engeldir.
ABD’de FDA (Food and Drug Administration), ilaç endüstrisinin, ilaçların izlenmesi ve takibi konusunda genel bir standart hazırlanmasını istemiştir. Genel bir standart oluşturulması fikri, bazı endüstri liderlerinin kendi sistemlerini kurması ve bu sistemlerin adaptasyonlarını kolaylaştırarak, ortak bir çatı altında toplanması isteğinden doğmuştur.
Güvenlik Kaygıları
Bazı ilaç firmaları barkod sisteminin güvenli olmadığını ve kolayca değiştirilebilir olduğunu savunmaktadır. Bunun dışında izleme ve takip sistemine, önemli kişisel bilgilerin bulunması sebebi ile, yetkili olmayan kişiler tarafından giriş yapılarak bilgilerin çalınacağı endişesi bulunmaktadır.
Üretim Süreçlerinin Yavaşlaması
Üreticilerin, izleme ve takip sistemlerinin bir parçası olan barkodlama birimlerinin üretim hattını yavaşlattığına ve çok büyük maliyetlerinin olduğuna inanması sebebiyle izleme ve takip sistemlerinin hayata geçmesi zorlaşmıştır.
Tüm bu kaygıları gidermek için izleme takip sisteminin detaylı incelenmesi ve ülkelerin kendilerine özel standartları oluşturması yeterli olacaktır.
İyi İzleme Takip Sistemi Nasıl Olmalıdır?
İzleme ve takip sistemi, devlet desteği ile kurulursa ve güçlü bir hiyerarşik düzene sahip olursa ancak iyi bir sistemdir denebilir. Böyle bir sistemde, bir bölgede yetkili olmayan kişilerin giriş yaptığı anlaşıldığında sistem merkezi uzaktan bu bileşene müdahale ederek yapılan işlem geri alınabilir veya doğrudan bloklanabilir.
İyi bir izleme ve takip sistemi için gerekli güvenlik önlemleri alınmalı ve bu önlemler çoklu seviyelerden oluşmalıdır. Güvenlik seviyeleri fiziksel ve mantıksal olarak ayrılmalı ve mantıksal güvenlik kendi içerisinde zorluk seviyeleri farklı basamaklardan oluşmalıdır.
İzleme ve takip sisteminin ileri seviyede yedekleme ve kurtarma biriminin olması gerekmektedir. Gerçek zamanlı veri yedeklemesi bir kaç yerde birden yapılmalı ve olası bir çökme durumunda ikinci bir veri merkezinden yedekler alınabilmelidir.